Uthyrning i sommar mm

"Viktig information rörande omläggning av taken och begränsningar av uthyrning i sommar"

Information från styrelsen feb 2021

Takomläggning
Takomläggning av den översta raden, fyra hus, och flygelbyggnaden slutfördes under hösten. En bygggrupp är utsedd i styrelsen med tillskott av Anders Pelldén (suppleant) för att leda och övervaka projektet. Styrelsen har även anlitat en godkänd Besiktningsman som besiktat första etappen och kommer att följa hela projektet och utföra slutbesiktning av resterande tak.

De två nedre raderna, 8 hus, kommer att påbörjas i början av maj och löpa fram t.o.m september med avbrott för byggsemester. Ni som äger lägenheter i dessa hus kommer att ha tillgång till era lägenheter men det kommer att vara störningar både vad gäller parkering, ställningar och buller. Om någon har förvaring på vinden behöver detta tas ner, vinden ska vara tom.

Skistar har informerats om att uthyrning inte bör ske under periden 3 maj – 10 juli samt under perioden 8 augusti – 30 september i de två nedre raderna. Ni som hyr ut på annat sätt bör även stoppa all uthyrning under dessa perioder. 

Vi valde att utföra en första etapp med omläggning av tak på två hus för att få en uppfattning om den verkliga kostnaden. Det konstaterades att delar av konstruktionen krävde åtgärd samt att det på flera håll var brister i utförandet över ”holkar” dvs utbyggnader som många av medlemmarna genomfört. Vi har med kunskap från genomförandet av de första två husen valt att handla upp resterande 10 hus med ett fastprisavtal, 400 000 kr per hus inkl. moms, men även där kan tillägg för sk. ÄTA arbeten tillkomma. Upphandlad entreprenör är Holms Byggtjänst i Jämtland AB, ett lokalt byggföretag med stor erfarenhet av takarbeten och goda rekommendtioner. 

Som framgick av informationen som lades upp på hemsidan i september så uppstod ett akut behov av att åtgärda taket på flygelbyggnaden, ett arbete som slutfördes i november. Det innebär att den totala kostnaden för takomläggningar på föreningens hus under 2020 och 2021 bedöms uppgå till ca 8 mkr. Våra hus är byggda i början 80 talet och står i en utmanande miljö så inga konstigheter att taken behöver bytas efter 40 år.

Ekonomi
Den 1 januari 2018 hade föreningen 5,2 mkr i lån som återbetalades med bl.a intäkterna från försäljning av byggrätter i flygelbyggnadens bottenvåning, föreningen var altså innan omläggning av tak skuldfri. Nya lån på 4 mkr upptogs och utbetalades under oktober och resterande kommer att utbetals innan sommaren, totalt räknar styrelsen med att uppta ca 8 mkr i lån, vilket motsvarar kostnaden för att lägga om våra tak. Med 8 mkr i lån kommer föreningen fortfarande att var lågt belånad med ca 2 300 kr per m2 bostadsrättsyta. Driftskostnader är föreningens största kostnadspost, mellan 2,5 och 3 mkr per år, räntekostnaden för lån på 8 mkr är med nuvarande ränteläge strax under 100 tkr per år. Det innebär att vi i nuläget inte ser någon anledning att justera avgiften.

Parkeringstillstånd
Aimo Park som hanterar våra parkeringstillständ har från årskiftet infört digitala parkeringstillstånd. Ni har alla fått ut intruktioner från Aimo Park och Tomas Tapper, information ligger också under Nyheter på vår hemsida. 

Murar och hotellets parkeringsyta
Under hösten har parkering för uthyrning till Hotell Åregården färdigdtällts. Den nya parkeringen hyrs ut till hotellet året om och kommer att avlasta våra övriga parkeringsplatser. Muren på västra sidan ner mot soprummet var i dåligt skick så där har ny mur uppförts som väsentligt bidrar till en vackrare utemiljö.

Styrelsen BRf Åregårdarna